Grafika: tagxedo.com |
Kapłon po polsku
Przypominamy, że kapłon to utuczony i wykastrowany
kogut, bardzo ceniony ze względu na delikatny smak mięsa.
Niezbędne do
przygotowania tego dania będą:
- Kapłon (można go kupić w mięsnym ;-)) (a jak nie, wystarczy zwykły kurczak)
- Cebula
- Pietruszka
- Grzanki pszennego chleba
- Szafran
- Imbir
- Pieprz
- Cynamon
Do kapłona przyrządzamy sos na bazie bulionu,
który zagęszczamy cebulą, pietruszką i grzankami pszennego chleba.
Polecamy pokroić pietruszkę i cebulę, zanim wrzucimy
je do sosu :P
Następnie do sosu dodajemy szafran, imbir, pieprz i
cynamon. Wszystkiego po trochu (gdzieś ok. szczypty). Próbujemy, żeby ewentualnie doprawić.
Kapłona należy upiec, a następnie polać uzyskanym
sosem.
Smacznego!
Trochę dziwne te staropolskie smaki,
no ale cóż ;). Warto spróbować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz