piątek, 14 listopada 2014

Obiadową porą.

Grafika: tagxedo.com
Karpia proponowaliśmy na Wigilię. A co na niedzielny obiad?


 Kapłon po polsku
Przypominamy, że kapłon to utuczony i wykastrowany kogut, bardzo ceniony ze względu na delikatny smak mięsa.
Niezbędne do przygotowania tego dania będą:

  •       Kapłon (można go kupić w mięsnym ;-)) (a jak nie, wystarczy zwykły kurczak)
  •        Cebula
  •         Pietruszka
  •        Grzanki pszennego chleba
  •         Szafran
  •         Imbir
  •        Pieprz
  •         Cynamon

 Do kapłona przyrządzamy sos na bazie bulionu, który zagęszczamy cebulą, pietruszką i grzankami pszennego chleba.
Polecamy pokroić pietruszkę i cebulę, zanim wrzucimy je do sosu :P
Następnie do sosu dodajemy szafran, imbir, pieprz i cynamon. Wszystkiego po trochu (gdzieś ok. szczypty). Próbujemy, żeby ewentualnie doprawić.
Kapłona należy upiec, a następnie polać uzyskanym sosem.
Smacznego!

Trochę dziwne te staropolskie smaki, no ale cóż ;). Warto spróbować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz