poniedziałek, 10 listopada 2014

Karp w miodowniku.

Trudno powiedzieć, dlaczego naszym pierwszym przepisem był przepis na rybę. Może dlatego, że karp jest popularny do dziś i resztę składników można łatwo dostać. Chociaż z karpiem wcale łatwo nie było.

Ale cóż to dla nas, no i "Karp w miodowniku" powstał. Dla wszystkich chętnych, którzy chcieliby może zrobić ten przepis na Wigilię, podajemy recepturę.
W oryginale i trochę przez nas przetłumaczoną.


Przygotuj:
·        karpia (waga ok. 1 kg)

·        kilka miodowników (pierniczki, ok. 100 g)

·        ok. 10 ml octu piwnego

·        ok. 20  ml słodyczy soku wiśni

·        ok. 30 ml płynnego miodu lipowego lub wielokwiatowego

·        pół łyżki startego korzenia imbiru

·        pół laski cynamonu

·        trochę pieprzu

·        2 goździki


Przepis w oryginale:
Oczesz karpia, zrysuj, porąb we dzwona.
Wsyp miodowniku tartego,
Soku trochę wiśniowego,
Octu piwnego, słodkości, pieprzu, imbieru, cynamonu, goździków.
Przywarz, daj na stół!

Wykonanie:
Nożem zedrzyj skórę z karpia. Wykonaj z niego filety. Pokrój je w kawałki wielkości herbatników, a następnie ugotuj je.
Zetrzyj pierniki na tarce. Dodaj do nich ocet piwny, słodki sok z wiśni i miód. Następnie dosyp przyprawy korzenne. Dokładnie wymieszaj i podgrzej, aby uzyskać sos.
Ugotowane kawałki karpia polej uzyskanym sosem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz