Ale cóż to dla nas, no i "Karp w miodowniku" powstał. Dla wszystkich chętnych, którzy chcieliby może zrobić ten przepis na Wigilię, podajemy recepturę.
W oryginale i trochę przez nas przetłumaczoną.
Przygotuj:
·
karpia (waga ok. 1 kg)
·
kilka miodowników (pierniczki, ok. 100 g)
·
ok. 10 ml octu piwnego
·
ok. 20
ml słodyczy soku wiśni
·
ok. 30 ml płynnego miodu lipowego lub
wielokwiatowego
·
pół łyżki startego korzenia imbiru
·
pół laski cynamonu
·
trochę pieprzu
·
2 goździki
Przepis w oryginale:
Oczesz
karpia, zrysuj, porąb we dzwona.
Wsyp
miodowniku tartego,
Soku
trochę wiśniowego,
Octu
piwnego, słodkości, pieprzu, imbieru, cynamonu, goździków.
Przywarz,
daj na stół!
Wykonanie:
Nożem
zedrzyj skórę z karpia. Wykonaj z niego filety. Pokrój je w kawałki wielkości
herbatników, a następnie ugotuj je.
Zetrzyj
pierniki na tarce. Dodaj do nich ocet piwny, słodki sok z wiśni i miód.
Następnie dosyp przyprawy korzenne. Dokładnie wymieszaj i podgrzej, aby uzyskać
sos.
Ugotowane
kawałki karpia polej uzyskanym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz