niedziela, 23 listopada 2014

Naleśniki.

Grafika: tagxedo.com
Kto z nas nie lubi naleśników. Danie wszechstronne. Możemy podawać je na obiad, śniadanie, kolację oraz na deser. Wszystko zależy od tego, jak zrobimy ciasto i jaki wykonamy farsz.
Dlatego właśnie dzisiaj proponujemy naleśniki, jak się okazuje znane już w kuchni staropolskiej.
Nasz przepis powinien zadowolić miłośników tego dania, szczególnie na słodko.
Mamy nadzieję, że zarówno pod względem smaku, jak i języka, przeniesie Was w XVII wiek.


Naleśniki sarmackie.

Składniki:

  1. 3 jajka.
  2. Mleka kubek.
  3. Mąki garść.
  4. Kubka ćwierć wody.
  5. Piwa jęczmiennego nieco.
  6. Rodzynek garść.
  7. Kubka pół cukru ciemnego.
  8. Masła ćwierć osełki.
  9. Korzeni wonnych przygarść (cynamon, gałka, goździki).
  10. Konfitura.

Przygotowanie:

  1. Korzenie mocno w moździerzu zemleć.
  2. Z mleka, jajek, mąki, wody i piwa ciasto zmieszać. Odstawić na minut 20.

Gotowanie:

  1. Naleśniki sprawnie na maśle smażyć.
  2. Układać jeden na drugim w kopiec konfitura przekładając.
  3. Na wierzchu posypać rodzynkami, korzeniami  i  cukrem ciemnym.

Smacznego!
Fot: Olaf Szymocha
Źródło:http://www.wilanowpalac.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz