Grafika: tagxedo.com |
Dlatego właśnie dzisiaj proponujemy naleśniki, jak się okazuje znane już w kuchni staropolskiej.
Nasz przepis powinien zadowolić miłośników tego dania, szczególnie na słodko.
Mamy nadzieję, że zarówno pod względem smaku, jak i języka, przeniesie Was w XVII wiek.
Naleśniki sarmackie.
Składniki:
- 3 jajka.
- Mleka kubek.
- Mąki garść.
- Kubka ćwierć wody.
- Piwa jęczmiennego nieco.
- Rodzynek garść.
- Kubka pół cukru ciemnego.
- Masła ćwierć osełki.
- Korzeni wonnych przygarść (cynamon, gałka, goździki).
- Konfitura.
Przygotowanie:
- Korzenie mocno w moździerzu zemleć.
- Z mleka, jajek, mąki, wody i piwa ciasto zmieszać. Odstawić na minut 20.
Gotowanie:
- Naleśniki sprawnie na maśle smażyć.
- Układać jeden na drugim w kopiec konfitura przekładając.
- Na wierzchu posypać rodzynkami, korzeniami i cukrem ciemnym.
Smacznego!
Fot: Olaf Szymocha |
Źródło:http://www.wilanowpalac.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz