środa, 19 listopada 2014

"Mieszanina z jajec" czyli jajecznica.

Grafika: tagxedo.com


Proponowaliśmy już dania na obiad i deser, a zupełnie zapomnieliśmy o śniadaniu!
Jak się okazuje, zarówno dawniej, jak i dzisiaj, chętnie zaczynamy dzień od jaj, a ściślej od jajecznicy, a po staropolsku od "mieszaniny z jajec".
Do naszego pysznego śniadanka, wzorowanego na przepisie "Kucharza doskonałego" potrzebne będą:
  • jaja (ilość w zależności od możliwości śniadaniożercy lub liczby osób zasiadających do posiłku);
  • łyżka masła do smażenia;
  • szczypta soli (do smaku);
  • dodatki do wyboru: siekana cebulka, szczypiorek, grzyby, pomidory. My zdecydowaliśmy się na cebulkę, szczypiorek i zioła. Co kto lubi!
Przygotowani w składniki, przystępujemy do pracy:
  • Jaja rozbijamy do miseczki i mieszamy je widelcem.
  • Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy ulubiony dodatek, lub kilka. Krótko podsmażamy.
  • Do podsmażonych dodatków wlewamy mieszaninę z jaj, której nie przestajemy mieszać, aby nie przywarła do patelni.
  • Gdy jaja się zetną, przekładamy je na talerz.
I gotowe! Smacznego!
Przepis prosty, a zawsze wszystkim smakuje. Ciekawe, że i dawniej ta potrawa tak była popularna. Chociaż "Kucharz doskonały" w swoich recepturach podaje też inne, nie znane nam dzisiaj dodatki.
Fot: Zosia Fesnak

Fot: Zosia Fesnak

Fot: Zosia Fesnak

Fot: Zosia Fesnak

Fot: Zosia Fesnak



 Źródło: http://www.wilanow-palac.pl/jajecznica_kucharza_doskonalego.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz