Grafika: tagxedo.com |
W bitwie pod Wiedniem, nie małe znaczenie, jak nie największe, miał król polski Jan III Sobieski. Tak więc i kawa trafiła do Polski.
A oto nasz przepis z krótkim wstępem Klary:
Kolejny już napój.
Niestety nie kakao tylko kawa. Kawa z
kardamonem. Jakoś strasznie późno Polacy
zaczęli pić kawę. Doczytałam się również, że w Warszawie w sporą popularnością
cieszyła się kawiarnia „Pod Złotym Orłem” prowadzona przez siedem sióstr...
Wystarczy już tego
wstępu, lepiej brać się do przygotowania kawy! ;)
Składniki:
·
Kawa
·
Trochę zmielonego kardamonu
·
Cukier lub miód (w zależności jak wolimy
posłodzić)
Przygotowanie:
Zaparz kawę, dodaj
zmielony kardamon i posłódź (miodem albo cukrem).
Zmieściłam się w jednym zdaniu ;) Można zatem
stwierdzić, że łatwo jest przygotować kawę :P
Fot: Klara Kisielew |
Fot: Klara Kisielew |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz