poniedziałek, 24 listopada 2014

Kawa.

Grafika: tagxedo.com
Nie znamy chyba dorosłego, który nie pije kawy. A mało kto wie, że kawa w Europie stała się popularna po bitwie pod Wiedniem w 1683 r. Uciekający w popłochu z pola bitwy Turcy, zostawili bardzo dużo drogocennych rzeczy, a w tym kawę. Trzeba było tej kawy posmakować, żeby znalazła się na europejskich stołach.
W bitwie pod Wiedniem, nie małe znaczenie, jak nie największe, miał król polski Jan III Sobieski. Tak więc i kawa trafiła do Polski.
A oto nasz przepis z krótkim wstępem Klary:



Kolejny już napój. Niestety nie kakao tylko  kawa. Kawa z kardamonem.  Jakoś strasznie późno Polacy zaczęli pić kawę. Doczytałam się również, że w Warszawie w sporą popularnością cieszyła się kawiarnia „Pod Złotym Orłem” prowadzona przez siedem sióstr...
Wystarczy już tego wstępu, lepiej brać się do przygotowania kawy! ;)
Składniki:
·        Kawa
·        Trochę zmielonego kardamonu
·        Cukier lub miód (w zależności jak wolimy posłodzić)
Przygotowanie:
Zaparz kawę, dodaj zmielony kardamon i posłódź (miodem albo cukrem).
Zmieściłam się w jednym zdaniu ;) Można zatem stwierdzić, że łatwo jest przygotować kawę :P
Fot: Klara Kisielew

Fot: Klara Kisielew

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz