niedziela, 16 listopada 2014

Coś na deser.

Grafika: tagxedo.com
Mamy w zwyczaju, że po obiedzie podajemy deser. Ten co nieco jest skomplikowany i bardziej na lato, ale za to wydaje się interesujący.


Smaki staropolskiej kuchni potrafią zadziwiać. Dzisiaj  będziemy przyrządzać słodycze tamtych czasów czyli ,,Śliwy sucho” .
Potrzebne będą:
·        Śliweczki
·        Cukier
·        Woda
Tak więc większość śliwek obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Przygotowanie śliwki obgotowujemy najpierw w syropie z cukru i wody. Potem odstawiamy w gęstym sicie po to, żeby powoli obciekły. Następnie należy wziąć klejącą się od gęstego i zasychającego syropu śliwkę z pestką i obkleić śliwkami bez pestek.
Czyli jednym słowem musimy zrobić taką śliwkę-mutant ;)
To jeszcze nie wszystko! Do śliwki-gigant można dołożyć  „gałązkę jaką z liściem” i całość ususzyć. Na sam koniec śliwki należało jeszcze po kilka razy polać pozostałym syropem i za każdym razem starannie je osuszyć.
Ten przepis jest dla wielbicieli słodyczy, czyli idealny np. dla nas :P


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz