Grafika: tagxedo.com |
Smaki staropolskiej kuchni potrafią zadziwiać.
Dzisiaj będziemy przyrządzać słodycze tamtych czasów czyli ,,Śliwy
sucho” .
Potrzebne będą:
·
Śliweczki
·
Cukier
·
Woda
Tak więc większość śliwek obieramy ze skórki i
wyjmujemy pestki. Przygotowanie śliwki obgotowujemy najpierw w syropie z cukru
i wody. Potem odstawiamy w gęstym sicie po to, żeby powoli obciekły. Następnie
należy wziąć klejącą się od gęstego i zasychającego syropu śliwkę z pestką i
obkleić śliwkami bez pestek.
Czyli jednym słowem musimy zrobić taką śliwkę-mutant
;)
To jeszcze nie wszystko! Do śliwki-gigant można
dołożyć „gałązkę jaką z liściem” i
całość ususzyć. Na sam koniec śliwki należało jeszcze po kilka razy polać
pozostałym syropem i za każdym razem starannie je osuszyć.
Ten przepis jest dla wielbicieli słodyczy, czyli idealny np. dla nas :P
Przepis został
stworzony na podstawie: http://www.wilanow-palac.pl/sliwy_sucho_czyli_barokowe_slodycze.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz