poniedziałek, 24 listopada 2014

I znowu ryba.

Grafika: tagxedo.com
To już kolejny przepis na rybę. Podobno ryb nigdy za wiele. Tak przynajmniej twierdzą specjaliści od zdrowego odżywiania.
Zatem proponujemy rybę w kolejnej wersji. Danie obiadowe, na kolację lub świąteczne. Jak kto woli.
Zwróćcie uwagę na składniki i przyprawy - raczej nie będzie problemu z skompletowaniem.



Przepis na rybę słodkowodną w słodkim sosie korzennym.

Składniki:

  1. Ryba słodkowodna o mięsie słodkawym, tłustym i zwartym zarazem. Nadają się do tego Leszcz duży, Karaś duży, Karp i Lin.
  2. Masła osełki ćwierć.
  3. Cebul żółtych niedużych dwie.
  4. Korzeni przygarść (goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, pieprz czarny i korzenny).
  5. Sól.
  6. Cytryna jedna.
  7. Piwo mętne pszeniczne pół litra.
  8. Rodzynek i moreli suszonych duża garść.
  9. Miód spadziowy.

Przygotowanie:

  1. Rybę sprawić dzień wcześniej. Podzielić po odfiletowaniu na kawałki.
  2. Korzenie na grubo zetrzeć w moździerzu.
  3. Skórkę z cytryny zetrzeć i w słoiku zamknąć.
  4. Bakalie wodą ciepłą po spłukaniu zalać.
  5. W rybę przyprawy i sól wetrzeć. Zalać sokiem pozostałym z cytryny. Odstawić na następny dzień w naczyniu kamionkowym.

Gotowanie:

  1. Na dużej patelni cebule w kostkę drobną pocięta zeszklić. Nieco posolić.
  2. Piwem zalać i zagotować.
  3. Kawałki ryby włożyć i zagotować minut 10.
  4. Rybę zabrać i w ciepłym ułożyć.
  5. Dodać bakalie. Gotować do odparowania wody i zagęszczenia sosu. Skórkę cytrynową dodać, zamieszać.
  6. Miodu do smaku dodać zamieszać.
  7. Rybę ponownie włożyć i nie mieszając przez minut 20 na wolnym ogniu gotować.
  8. Owocowym garni i zieleniną przybrać i z białym pieczywem podawać.
  9. Można jeść i na zimno jeśli po kolacji coś zostanie.
 Zwróćcie uwagę na język. Trochę podobny do staropolskiego. Przepis został przetestowany. Nam się udało, powinno udać się także Wam.
Fot: Olaf Szymocha


Źródło przepisu: Encyklopedia Silva Rerum, Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz