Grafika: tagxedo.com |
Zatem proponujemy rybę w kolejnej wersji. Danie obiadowe, na kolację lub świąteczne. Jak kto woli.
Zwróćcie uwagę na składniki i przyprawy - raczej nie będzie problemu z skompletowaniem.
Przepis na rybę
słodkowodną w słodkim sosie korzennym.
Składniki:
- Ryba słodkowodna o mięsie słodkawym, tłustym i zwartym zarazem. Nadają się do tego Leszcz duży, Karaś duży, Karp i Lin.
- Masła osełki ćwierć.
- Cebul żółtych niedużych dwie.
- Korzeni przygarść (goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, pieprz czarny i korzenny).
- Sól.
- Cytryna jedna.
- Piwo mętne pszeniczne pół litra.
- Rodzynek i moreli suszonych duża garść.
- Miód spadziowy.
Przygotowanie:
- Rybę sprawić dzień wcześniej. Podzielić po odfiletowaniu na kawałki.
- Korzenie na grubo zetrzeć w moździerzu.
- Skórkę z cytryny zetrzeć i w słoiku zamknąć.
- Bakalie wodą ciepłą po spłukaniu zalać.
- W rybę przyprawy i sól wetrzeć. Zalać sokiem pozostałym z cytryny. Odstawić na następny dzień w naczyniu kamionkowym.
Gotowanie:
- Na dużej patelni cebule w kostkę drobną pocięta zeszklić. Nieco posolić.
- Piwem zalać i zagotować.
- Kawałki ryby włożyć i zagotować minut 10.
- Rybę zabrać i w ciepłym ułożyć.
- Dodać bakalie. Gotować do odparowania wody i zagęszczenia sosu. Skórkę cytrynową dodać, zamieszać.
- Miodu do smaku dodać zamieszać.
- Rybę ponownie włożyć i nie mieszając przez minut 20 na wolnym ogniu gotować.
- Owocowym garni i zieleniną przybrać i z białym pieczywem podawać.
- Można jeść i na zimno jeśli po kolacji coś zostanie.
Zwróćcie uwagę na język. Trochę podobny do staropolskiego. Przepis został przetestowany. Nam się udało, powinno udać się także Wam.
Fot: Olaf Szymocha |
Źródło przepisu: Encyklopedia Silva Rerum, Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz